De eerste 8 maanden van 2014 daalde het aantal faillissementen met 6,3% in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Voor de horeca en de kleinhandel lijkt de piek voorbij, het aantal groothandels dat op de fles gaat blijft wel stijgen.
Ergste achter de rug
Tussen 1 januari en 31 augustus werden er in ons land 7.093 faillissementen uitgesproken. Dit is een daling van -6,3% tegenover dezelfde periode vorig jaar toen er nog 7.568 bedrijven op de fles gingen, en tijdens de zomermaanden bedroeg de daling zelfs 18%. "De positieve tendens dat de faillissementsgolf algemeen begint terug te trekken, lijkt bevestigd", klinkt het bij handelsinformatiekantoor Graydon.
"Met uitzondering van februari ligt het aantal faillissementsuitspraken dit jaar elke maand lager dan vorig jaar toen record na record gebroken werd, al was het verschil op maandbasis soms erg miniem. Desondanks blijft het faillissementsniveau nog wel hoog in vergelijking met de jaren voorafgaand aan recordjaar 2013."
Groothandel nog enige stijger
De piek aan faillissementen mag dan al achter ons liggen, er blijven toch nog regionale en sectorale verschillen bestaan. Zo is in Vlaanderen en Brussel de daling reeds enkele maanden ingezet, terwijl het Waals Gewest nog met een lichte stijging kampt.
Sectoraal blijft de horeca de kampioen inzake faillissementen: sinds begin dit jaar moesten al 1.237 horecazaken de deuren sluiten, toch al 119 minder dan in dezelfde periode een jaar geleden (-8,78%). Ook in de kleinhandel lijkt de piek voorbij met 890 faillissementen de voorbije acht maanden of 10,5% minder dan een jaar eerder.
De groothandel daarentegen zag 23 bedrijven méér verdwijnen als gevolg van een faillissement en is daarmee de enige sector die momenteel een toename kent (+3,85%). Bij de autohandelaars en garages gingen dan weer 12,12% minder bedrijven over de kop, dat zijn er 28 minder dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. (RetailDetail/K. Bosteels)